FAQ

Wat is olijfolie?

Olijfolie is plantaardige olie gemaakt van de vruchten van de olijfboom, de olijven dus. Olijven vallen onder de verzamelnaam steenvruchten.

Olijfolie kan worden gebruikt als kookolie, als dressing voor salades en andere gerechten. Het is ook heerlijk om je brood in te dippen en met een beetje zeezout onmiddellijk zo op te eten.

Is olijfolie een superfood?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan enzymen, vitamines en mineralen die ons lichaam beschermen tegen ziekten.

Wist je dat onze olijfolie een superfood is? Omdat het twee hoofdcomponenten heeft: oleïnezuur (het gezondste vetzuur dat bestaat) en polyfenolen, zeer krachtige antioxidanten die van onschatbare waarde zijn. 

Wat is het verschil tussen extra vierge olijfolie en gewone olijfolie?

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van olijven die koud worden geperst, terwijl gewone olijfolie een mengsel is van zowel koudgeperste als bewerkte olijfoliën.

De kwaliteit van extra vierge olijfolie is hierdoor vaak van hogere kwaliteit, met een robuustere smaak en een hoger gehalte aan antioxidanten.

Olivia's Taste kiest voor jou de beste extra vierge olie van de hoogste kwaliteit.

Hoe bewaar je je olijfolie?

Olijfolie kan je het beste op een koele donkere plek bewaren, uit de buurt van hitte en licht. 

Thuis kan dit in je keukenkast of in de koelkast. Bewaar je de olie in de koelkast dan kan deze door de temperatuur dikker worden, maar wanneer deze terug opwarmt krijgt het weer de normale vloeibaarheid.

Vermijdt als je olijfolie koopt best doorzichtige flessen. Licht en warmte doen afbreuk aan de kwaliteit.

Onze Olivia's Taste aluminiumflessen zijn ideaal om je olie te bewaren.

Hoe weet je of je olijfolie van goede kwaliteit is?

  • Ruik aan de olijfolie: goede kwaliteit olijfolie zou een frisse, fruitige geur moeten hebben. Als de geur ranzig of zuur is, kan dit een teken zijn dat de olijfolie bedorven is of van lage kwaliteit is.
  • Proef de olijfolie: de Picual olijf heeft een grote hoeveelheid antioxidanten en polyphenolen waardoor deze bitter en peperig aanvoelt in de keel. De jonge olijfolie van de vroege oogst moet groen en fruitig proeven.
  • Bekijk het etiket: hierop moet staan wat voor soort olijfolie het is, zoals extra vierge, vierge of pure. Extra vierge olijfolie is van de hoogste kwaliteit en wordt gemaakt van pure, koudgeperste olijven. Let daarnaast op de zuurtegraad van de olijfolie, deze moet bij extra vierge olijfolie minder dan 0.8% zijn.